Sep 192007
 

Det är sällan Ill Bill ger in för den enkelhet som råder i mycket av dagens rap-musik. Hans texter representerar flera delar av en mans tankeverksamhet, och när han blir politisk rör han sig bort från slagord och moralism, och uttrycker sig som folk i allmänhet tänker och talar, men samtidigt mer tillspetsat, slagkraftigt.

Nu är det första gången sen P.O.W.’s som han tar itu med rasism, fördomar och sin egen judendom, och som vanligt blandar han personliga erfarenheter med skarp analytisk förmåga på ett sätt som får det hål som Ice-T och KRS-1 lämnade efter sig att kännas litet mindre.

I den självproducerade White Nigger berättar Ill Bill om de etniska motsättningarna i New Yorks slum på åttiotalet, hur han som en av de få vita fick slåss varje dag för respekt, och när han bussades till de vita skolorna kom han inte heller (med sina trasiga gympadojor) överens något vidare med de rika ungdomarna där. Han talar också om en militant, oorganiserad anti-fascism, om puerto ricanska skins som knivskar de nazi-skins som vågade visa sig vid den legendariska hardcore-klubben L’Amours, och han rundar av med att dissa de som fortfarande tycker att “Hitler was right“, de Ku Klux Klan-anhängare som “still exist undercover / and Mel Gibson never liked Danny Glover / another piece of shit called out in the paper / if we was there me and my peoples would have beat the fuckin shit outta Kramer / if this song offends you, you’re a hater / take a look within yourself and figure out what the fuck you’re afraid of“.

Här hittar du en mp3, och här har du texten.

Om du tycker produktionen låter märklig, så lyssna igen – lita på mig när jag säger att det här beatet växer med varje lyssning. Som vanligt med Bill finns det mer här än vad första intrycket ger dig.

-

Här hittas en ny intervju med Necro där han snackar David Axelrod, LL Cool J och annat viktigt. Han nämner bl a att han har hundratals thug-låtar lagrade som bara väntar på att bli utgivna, vilket är käckt eftersom Necro som välkänt gör sig allra bäst när han låter obduktionsskalpellerna vila några låtar och förser lyssnaren med den där gamla oförfalskade gatusmutsen (se exempelvis hans vers på Pigmartyr).

-

Ken Ring har uppenbarligen producerat merparten av Smif-N-Wessuns nya skiva.

Ken är orättvist hatad och underskattad. Låtarna han har Youtube är riktigt jävla bra, tillsammans med Gubbs Respekt och The Latin Kings alla klassiker är det den bästa svenska hiphopen.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site