Dec 162005
 

James Camerons Terminator och Aliens är 80-talets riktiga SF-action-klassiker.

Terminator 2 och Aliens är så fulla av mytologiskt, klassiskt cyberpunk-material (de giriga företagen, den förföriska teknologin), men det är även filmer där modern och barnet står i centrum. Båda filmerna har klassiska scener med kvinnlig styrka och beslutsamhet – Sarah Connor som gör pull-ups i sitt rum på sinnessjukhuset, Ripley som fyller fickorna med nödraketer och tejpar samman eldkastare och maskingevär.

Alien var dystopiskt, teknologikritisk – Aliens är lika mörk, men på ett sätt knyts den framstegsoptimistiska cirkeln ihop när androiden Bishop faktiskt räddar dagen (jämfört med vilken roll skeppets android spelar i första filmen).

H.R. Gigers arbete här är fantastiskt. Steven Spielberg måste ha suttit och antecknat för Jurassic Park när han såg Aliens.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site