Intervju med Fredrik Edin, del sex

Skolan uppstod i en diskussion jag hade med Tarek om varför en del människor vi hade växt upp med, som inte ens hade gått i högstadiet, var helt grymma på att göra affärer och jättesnabba på att räkna ut priser och vikter. Otroliga affärsmän. Jättebra på matte, jättebra på marknadsföring, allt sån där. Och då funderade vi, var fan har dom lärt sig det? Det måste finnas en Business School för småhustlers, för folk som gör skumraskaffärer. Högdalen Business School, det är där dom gått allihop. Det finns ett hemligt institut där dom har utbildats. Och sen har det bara blivit något som hängt med. Jag hade en slogan: “Skumraskaffärer sedan 1967“. Sen går det bara av gammal vana. Det håller på att tappa lite… när jag bara gjorde grejer under avsändaren Högdalen Business School var det ännu tidigare. Det var som ett eget språk och ett framförallt ett bildspråk. Gärna reklambilder från 60-talet med amerikanska, ariska familjer som står på led och ler.

När jag startade skolan var jag väldigt inspirerad av Laibach och Neue Slovenische Kunst. Jag vet inte om du känner till dom. Slovenien har varit härskat av olika totalitära ideologier. Det var kommunistiskt under Tito, det var ockuperat av tyskarna under andra världskriget. Laibach lekte väldigt mycket med det totalitära formspråket. Dom lekte med den förhärskande ideologin i deras samhälle. Våran motsvarighet är inte en totalitär ideologi utan… när man växte upp på 80-talet var det Business och Magament som var den förhärskande ideologin.  Jag var sjukt inspirerad av Laibach och ville göra precis vad dom gjorde med sitt samhälles förhärskande ideologi, den totalitära… det ville jag göra som växte upp på 80-talet när yuppie-eran kom. Jag vill göra något liknande och pervertera den och göra den ännu mer öppet pervers än var den är. Laibach var mer nazister än nazisterna i deras formspråk, så jag ville vara mer ohämmat skrupelfri Business, och drog paraleller; småtjuvar är hyfsat hederliga gentemot riktiga affärsmän.

Det var som en ny litteratur, eller en blandning. Berättelsen.

Det finns en myt, det är det som hållit det vid liv såpass länge. Även om jag ytterst sällan gör något Högdalen Business School-relaterat. Det är lite som det Brecht-citatet: “Kritikern har svårt att se småborgaren i gangstern, eftersom han har så svårt att se gangstern i småborgaren“.

Har du sett den filmen, eller läst boken Gomorra? Den är väldigt mycket samma grej. Gång på gång, från olika vinklar hela tiden, så handlar det bara om profit. Det är ingen skillnad, det är samma ekonomiska system, det är bara att en råkar vara laglig och en olaglig.

Alla gangster-epos, från Gudfadern till Sons Of Anarchy, handlar om företagsimperium. Jag tror att Coppola sagt vid nåt tillfälle att han ville göra Gudfadern-trilogin som en metafor för den amerikanska kapitalismen.

Det är synd att gangsters och hustlers har sådan rebellstatus, för de är småföretagare…

Som inte har det vanliga skyddsnätet med domstolar och polis, så dom måste ringa nåt MC-gäng istället. Annars är det egentligen precis samma sak. Jag tror det är i boken Freakanomics som nån ekonom häpnas när han kommer på att en knarkhandlare, det är som om han driver ett företag. Han är helt förvånad.

Om man inte tänkt igenom den tanken, då ser man det som nåt annat, att det endast handlar om asocialitet. Det är bara asocialt drägg, galenskap och knark.

Det är kvalitet på leveranser, leverantörsskulder som ska in, räkna av, marknadsföring, nöjda kunder, missnöjda kunder, konkurrenter, bättre produkter, target marketing – som när kokainet kom till USA: filmstjärnor, rock-stjärnor.

Page 2 of 2 | Previous page