Aug 082012
 

Den gode Hasan gästade VBDFR för ett tag sedan och snackade blandningen av rap och reggae, och om den överhuvudtaget gick ihop, någonsin.

Vad blir det för rap? Episod 12: Med Hasan Ramic by Vad blir det för rap?

Jo, om man trycker in de karibiska elementen i hiphop-formeln, var slutsatsen. Tvärtom klarar inte rappare av. De lyckas mycket sällan rida dylika djungelrytmer. Allt kan smältas ner i hiphop, men rap passar dåligt över andra sorters musik, vare sig det handlar om ragga, rock, techno eller industribröt.

Några dagar senare replikerade Snoop något oväntat i detta samtal – genom att bli trött på rap, byta artistefternamn till Lion, och hota med att sjunga(!) in en fullängdare över Diplo(!)-musik.

Så långt ska man inte behöva gå, så långt ska ingen behöva sjunka. Här har vi grävt tills naglarna lossnat efter de rap-låtar med reggae-inslag som faktiskt funkar…

Ghost gråter fram en av rap-historiens starkaste verser. RZA:s lägger en märklig, jamaica-inspirerad instrumental och kritiserar den vita överheten. Junior Reid gästar.

Vem hatar inte blends? Denna funkar dock p g a otroligt beat + granithårda verser från tre legender.

The Jacka och Husulah kör hundra procent obesvärat över vilken reggae som helst. Klassiskt detta.

Ge upp rap-reggae-kronan, jönsar… se så, skynda på nu!

Även Mondre M.A.N. (som i en intervju – som jag inte kan hitta nu – sa att Sizzla – som samplas i The Jacka-låten precis ovan – är den artist han helst av alla i världen skulle vilja samarbeta med) har reggaen i blodet va…

… det måste vara en Bay Area thing.

Och här har vi två av buktområdets, nä… fuck det, jordklotets bästa rappare tillsammans över en Jamaica-influerad instrumental.

Nuvarande Krs Ones moralistiska, mångordiga, megalomaniska monologer och mediokra musik bör inte hindra någon från att pumpa hans klassiker.

Vybz Kartel och Cormega, “dangerous like Bobby Brown to Whitney”.

Ice-t skulle t o m kunna blanda mixa med rock och få det all låta fett. Hoppsan – redan gjort det.

Detta funkar helt enkelt för att Sean P uppenbarligen äger en sådan kärlek till och kunskap om gammal svart musik (och kultur i stort)…

VILKA HAR JAG MISSAT?

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site