Intervju med Gubb

Min intervju med Gubb i Arbetaren är ute nu. Läs den på deras hemsida.

Här följer några citat som inte riktigt fick plats i artikeln:

Om nya skivan Psalm 23

“Gästerna är sparsamma. Det är bara Obx på tre låtar, Alibi på en låt, Parham på en refräng, Chato och Stuken på en låt. Det var Stukens sista vers. Han har lagt ner. Jag skulle släppt den här skivan 2010, men… vi hade allt så uppstyrt mellan 2003 och 2008 med Illizit; pengar, studio vid Redbergsplatsen och allting, men snubben som jag jobbade med, som fick stå på alla papper körde ett byggnadsställningsföretag vid sidan om. Han gjorde lite fel affärer så det gick i konkurs, med näringsförbud och hela skiten. Han fick skriva över allt på mig, så därför är inte Illizit där på pappret, det är på is. Men Psalm 23 är ändå Illizit! Den kommer vara gratis download, men jag kommer trycka upp cd:s med extra booklet och lite annat. Det går inte att tjäna pengar på sålda skivor idag. Det är gig, och om du får in en låt på någon playlist på P3.

Det är en ganska mörk platta. Många av låtarna är gjorda för att ge svar på tal om rykten som gick om mig, som handlade om allt från att jag var död, blivit skjuten, till att jag tagit en överdos, till att jag golat någon, till att jag slått på tjejer. Det är det låten Jidderkungen handlar om.

Det är många låtar som skribenter… förutom Tony Ernst, som hade Gidappa, som är den enda svenska hiphopskribent som jag har haft riktig respekt för, för han kunde hiphop. Han gav mig nästan en femma, en stark fyra för Mitt Liv Som Hund, och kallade Om Änglar Finns årets svenska hiphop-låt. Han kallade mig med en svensk Scarface, en svensk Kool G Rap.

Många har misstolkat mina låtar och kallat det gangsta rap. Respekt – är det en gangsta rap-låt? Nej, det är det inte om du lyssnar på hela låten från början till slut. Spring, från samma skiva, är inte heller en gangsta rap-låt. Det sista jag säger är att “om du lever så här så kommer du i det långa loppet aldrig att vinna, du kommer bara springa”. Men folk tar sig inte tid att lyssna på hela skiten. När de hör ett visst sound så föreställer de sig i sin hjärna att Gubb är gangsta-rappare. Snarare i så fall en gatupoet, som rappar om gatupolitik. Gangsta rap går ut på att glorifiera. Street rap eller gatupolitik går ut på att förmedla, och säga att så här ligger det till, och så här kommer det gå, medan gangsta rap glorifierar.

Jag älskar gangsta rap, det sticker jag inte under stolen med. Jag älskar de tidiga Geto Boys och Scarface och g-funk. Det betyder inte att det är det som passar mig, även om jag har levt ett liv som många Svenssons skulle klassifiera som ett sådant liv. Men det här är Sverige och inte USA, så det är en markant skillnad.

Låten KartellenMitt liv som hund, som handlar om drogpolitiken i världen, den recenserar någon som att “här rappar Gubb om sin drogkartell”. I ena versen är jag Scarface-, Escobar-snubben, i andra versen är jag den korrumperade politikern, i tredje versen är jag de stackars barnen som bor på risfält och får odla opium. Det var vad låten handlade om. Bra lyssnat! Man kan inte begära allt av svenska recensenter, som bara kopierar från The Source eller…”

Om skivbolaget Illizit

“Jag säger så här: jag hade fortfarande velat att Illizit skulle bli en underetikett, like Redline är för Virgin (under skrivandet får jag veta att de numera är knutna till Universal – min anm.). Men jag inser att de inte ser någon vinning i svensk hiphop idag, för de säljer inte skivor. Nu är det bara downloads. De vill bara att folk gör hits, så de får in sina pengar via sina förlag. Varje måndag sitter P3 ner och får in hundra singlar som de ska välja ut till fem top 20-listor. Payola betyder att 90-95 låtar redan är bokade av de stora bolagen, tyvärr. Det är otillåtet egentligen. Det får inte ske, men det är så det är.”

Om Onda och Gökbot

Page 1 of 2 | Next page