Oct 122011
 

I sin genomgång av DJ Clues bästa freestyles påminner Upnorthtrips mig om hur bra det här är.

Detta är världshistoriens mest intensiva freestyle, en nio minuter lång guntalk-exorcism med sex olika rappare som blir svettigare för varje gubbe som öppnar munnen. Murda Mase – det här är 1997 och långt ifrån shiny suits och Minstrel Show-moves – inleder strongt över Kick In The Door, kanske DJ Premiers bästa of all time, sedan Imam Thug och Pierre Cardan, två mindre kända förmågor (har Cardan gjort nåt annat än den här freestylen?) som också gör jävligt bra ifrån sig.

Tre minuter in slänger Clue på Dr Dres kanske bästa produktion någonsin och Lefraks stolthet börjar med sedvalig frenesi spruta ur sig den sortens färgstarka thuglingo som han gjorde sin känd för under Tragedy Khadafis mentorskap.

Killa Cam (alltså inte superstjärnan Cam’ron, men undergroundrapparen som på denna tid låg farligt nära  Big L:s nivå – frågan är om inte den store Lamont, djävulens son själv, hjälpte honom med de här raderna, det låter så bildtätt och hänsynslöst) börjar med ett försiktigt “You’re garbage so we pack trash / Smoke weed inside a gas mask / Run in church, crash mass“, och avslutar först två minuter senare med att beskriva Harlem med att det är stor chans att “you get buried there / Dynasty starts the riots in Harlem Week every year! / Yeah, gimme a beer, my niggaz is here / We wear hoodies and skellies to your jiggy affairs!

Detta var innan Diddy för alltid förändrade hur hiphop skulle se ut och låta. Tragedy Khadafi avslutar med de mest kärnfulla och visuellt kontrastrika, fucking råaste raderna rap som jag har hört. Det känns ovärdigt att citera. Lär dig dom utantill. Primo och Dre har aldrig låtit bättre. New York har aldrig låtit hungrigare.

And me no love Bush, despise Bin Ladin… It’s like I’m the middle stuck between two fascists… This world’s shallow… I’m prepared for gun action…

  3 Responses to “Mase, Camron, Noreaga, Tragedy, Iman Thug, and Cardan – All Boro Freestyle”

  1. Cardan släppte en singel runt denna tid vid namn “Jam On It” producerad av Jermaine Dupri på Penalty Records(samma bolag som Noreaga låg på då), och gjorde dessutom nån annan låt på ett senare Clue tape som hette “Time Is Money” med Mase. Han var ju också medlem i gruppen Harlem World som precis har gjort en comeback låt! Annars har han spökskrivit massa lyrics åt Nelly!

    Förstår inte riktigt hur drar parallelen att det skulle vara Big L som hjälpt till och skrivit Cam’Rons vers, utveckla mer :)

    PEACE

  2. damn Camron har alltid varit så KALL, som här när han rappar om Cosbys döda son samma år som Cosbys son dog

  3. Cheek: Tack för infon… god bless, försökte leta lite snabbt om honom men har ett hyfsat googlefientligt namn… Nja, jag försökte mer säga att Camron lät lika grym som Big L, och de var väl med i samma crew på den tiden, eller iaf strax före, så det vore inte helt otänkbart att han hade fått lite input… men, men… det är onödigt att spekulera så och man får väl även som gammal Lamont-stan erkänna att det fanns andra rappare på hans nivå då och att en av dom var Camron… dom är ju trots allt helt jämna på exv 8 Iz Enuff…

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site