Oct 042010
 

Om Brasilien hade haft ett valsystem liknande vårat så hade arbetarpartiet och de gröna nu bildat koallitionsregering – med nära två tredjedelar av rösterna.

Dilma från Partido dos Trabalhadores fick dock inte de mellan 50 och 51 procent av rösterna som de senaste opinionsundersökningarna hade visat på, men strax under 47 vilket inte är det majoritetsresultat som krävs. Nu blir det en andra omgång där valet står mellan henne och högerpartiet PSDB:s kandidat José Serra.

I staten São Paulo, Brasiliens ekonomiska och industriella center med över 40 miljoner invånare, tog PSDB förga överraskande hem spelet. Och i staten Rio De Janeiro vann mittenpartiet PMDB. Vi noterar även att endast fem kandidater fick mer röster för federala Chamber Of Deputies i staden Rio De Janeiro än den före detta fotbollsmagikern och svenskdödaren Romario, som kandiderade till för socialdemokratiska partiet PSB.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=35apJLfaYYg&hl=en&fs=1&]

Valdeltagandet var som vanligt högt, över 80%, vilket inte är så märkligt då Brasilien har obligatorisk rösträtt – stannar du hemma så får du böta (ingen större summa, men ändå).

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site