Sep 242010
 

“En av Alliansens stora framgångar har varit att föra en kulturkamp, att försöka hamra in det nyliberala ekonomiska projektet ideologiskt och bryta upp de socialdemokratiska värderingar som varit spridda i samhället. Genom pensionssparande, jobbcoachning, villkorade rättigheter, ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter, sänkta förmögenhetsskatter, privata val husläkare, elbolag och skolor åt våra barn eftersträvar man inte bara ekonomiska mål, utan även en ideologisk nyliberal kodning: att skapa ekonomiskt rationella nyttomaximerande individer, det nyliberala subjektet Homo Economicus. Samtidigt som detta projekt verkar framgångsrikt, varför blir den inte hegemonisk? Här finns den stora frustrationen hos borgarna, varför är inte deras värderingar självklara?”

Guldfiske är definitivt en av de skarpaste svenska politiska bloggarna; en guldgruva.

Att så många i Sverige gått från att vara ryggmärgssossar till att rösta på moderaterna beror nog mycket på detta, att man har lyckats “skapa ekonomiskt rationella nyttomaximerande individer”. Meningen med tillvaron har blivit synonymt med att tjäna mer pengar än normalt - då vad som är normalt i dagsläget inte räcker långt!

Och man tror att man vinner så mycket mer på att ha högern vid makten än vad man egentligen gör i slutändan.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site