Intervju med Jean-Louis Huhta

Det var när jag gick i nian. Det var när jag började med Cortex. Vi träffades genom att vi alla hängde på Filmklubben som var på Kåren på onsdagar. Vid Götaplatsen, bakom där. Alla punkare gick och kollade på film och sen gick vi på punkträff på lördagar vid tolv på Femman, och sen gick vi till Mosters Kafé i Haga, och därifrån lärde man känna alla. Det fanns svartklubbar överallt. Så en helg kunde man gå på fyra-fem olika ställen; klubbar eller bara nåt källarhål med jordstampat golv där gamla gubbar drack bärs. Mitt i Haga.

Sen blev det “toytown”. Haga blev puttenuttigt och fint. Meningslöst. Små gulliga affärer. Vi hade en klubb på Första Långgatan som hette Lucky People Center. Den hade vi 89-90… kanske i två år. Sen flyttade vi till Stockholm och tänkte att vi skulle fortsätta där med den klubben, men det blev en massa andra saker istället.

Vad spelade ni i början?

Det var där jag började spela skivor. Hiphop, acid jazz och såna grejer. Så småningom lite techno. En massa live-band. Vi gjorde nån slags live-uppsättning av Lucky People Center. Trummor, samplers, bas, percussion, väldigt rytmiskt. Det var olika folk som kom in och sjöng och toastade.

Vilken är världens bästa hiphop-grupp?

En av mina favoriter är EPMD. A Tribe Called Quest gillar jag. Public Enemy.”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gWT-uXpMCqA&hl=en&fs=1&]

Hans nya projekt Dungeon Acid från årets Norbergfestival. I malmö den tredje september blev det mycket dubbande av snares, mycket driv i trumknappandet. Ett jävla rens och ett mangel.

Är det nåt speciellt som har inspirerat dig att köra det här soundet just nu?

Kanske att jag inte spelar så mycket skivor längre men ändå har saknat den grejen. Jag spelar live men med samma förhållningssätt som när jag spelar skivor. Försöker ha nån old school-vibb på det hela. Alla shower är olika faktiskt, men jag har samma programmeringar i maskinerna. Jag kanske ändrar lite rytmer och sekvenser i syntharna, men det finns inga färdiga låtar, utan jag bara plockar från de olika maskinerna och så bygger jag från stunden. Jag har en XOX-box som är som en 303 mer eller mindre, den låter ganska snarlikt. Det mesta bygger på den. Sen en MPC. Lite effekter kring det, och lite atmosfäriska ljudfiler. Och ibland om jag får lust säger jag nåt i micken, oftast inledningsvis. Jag försöker dubba ganska mycket, jobba med mixerbordet och effekter. Det handlar mer om att förändra det man har och skapa nåt nytt av det befintliga.”

Page 2 of 2 | Previous page

Leave a comment