Mar 262010
 

Matthew Africa is doing exactly what a DJ should. He presents music that I’ve never heard before in juicy, hour-long mp3 files, nicely mixed and wisely selected. Pulling out gems from the golden archives of old and sifting through torrents of the newest.

I’ve mentioned this Bay-mix from his peers before, full of music that bumped much like one of my absolute favorite albums, music that I’ve never heard before. Today I listened to Matthev Africa’s  jerk-mix, an hour of dope music that I never would have discovered if it wasn’t for his efforts.

Jerk music is pretty simplistic. The lyrics are one-minded and the beats are basic. But it’s very dope, full of bass. And the sound and the lyrical content is up-to-date. Which is crucial these days, when we got all these talented but traditionalist rappers coming out over generic Premier- and Just Blaze-productions. Which is why I’d rather listen to Lil B than Joell Ortiz. Even someone like Freddie Gibbs, who’s incredible on the mic, and is coming out of nowhere (or rather Gary, Indiana), takes the traditionalist approach a little too far at times.

Anyway, go and check out his blog and his mixes, it’s a goldwell of dopeness.

Mar 262010
 

Med elektronisk dansmusik tillåts en befriande ansiktslöshet träda fram i populärkulturen. Förutom i dansgolvens jagupplösning manifesterar sig anspråkslösheten i låttitlar (varandes dess enda textuella innehål, också musikens viktigaste berättelse) som i Simon Harris Only A Demo.

Jag lyssnade på a-sidan, Here Comes That Sound, och tänkte på hur ännu 1988 den mesta populärmusiken var nertyngt av behovet av en berättelse, i det här fallet vokalsamplingsväggen som först fick vikarera för pop-musikens behov av mänsklig närvaro. Genom att döpa b-sidan till något så anspråklöst som Only A Demo kunde ett långt språng framåt mot minimal och repetativ dansmusik äga rum. Det var sällan man lyckades med sådana här nakna kompositioner på den tiden. Men de har åldrats med värdighet. Hashim – Al Naafiysh (The Soul), Man Parrish – Hip Hop Bebop, Mantronix – Bassline och Simon Harris Only A Demo.

Mar 112010
 

(Här kommer sjätte och sista delen. Om du missat dom tidigare delarna, kan du börja från början här)

Varför började du blogga nu?

Dels började jag jobba med den här filmen för fem, sex år sen och då blev det mindre skrivande. Sen jobbade jag väldigt länge med ungdomskultur inom Stockholms stad. Jag började jobba deltid för att ha lite fasta inkomster. Jag jobbade på Kulturhuset med att hjälpa folk att göra tidningar och böcker som ett extraknäck. Det slutade med att jag var föreståndare för en mindre kommunal verksamhet i förorten och jobbade mer än heltid. Och det var inte riktigt vad jag ville göra med livet. Nånstans beslöt jag och min sambo att vi skulle flytta till Malmö, för jag gillar Malmö, och för att koncentrera mig på de saker som jag vill göra med mitt liv. Och då kom jag på att det var länge sen jag skrev och nådde ut till folk. Jag har jobbat mycket med TV och film och det är sån omväg – jag ville ha en direktkontakt som faktiskt är ännu bättre än att skriva för tidningar. Man skriver något och tio sekunder efter börjar nån läsa det. Det är mäktigt. Jag gillar verkligen det.

Det är något som kommer naturligt, dagspolitiska betraktelser och sådant?

Det går i vågor. Jag tycker mycket, om många saker som händer i samhället. Det brukar sällan vara svårt att komma på nåt att skriva om. Jag försöker blanda att skriva om populärkultur jag gillar med dagspolitiska händelser.

Jag tycker det är bra. Dom som kommer från ett kommunistiskt eller automarxistiskt perspektiv skriver inte om dagsaktuella händelser eller populärkultur så ofta.

Dom brukar skriva om Mario Tronti och vad som hände på 70-talet.

Eller översätta gamla texter.

Det är rätt svårt som teoretiker att skriva om något som händer i vardagen överhuvudtaget. Slavoj Zizek är den enda som jag kan komma på på rak arm som kan skriva om vad han sett på bio och vad han lyssnar på för musik. Jag gillar det som fan själv. Jag har svårt att ta till mig tunga politiska texter. Det måste vara exceptionellt intressant och bra för att jag ska ta till mig det. Jag läser inte jättemycket politisk litteratur själv. Jag gillar dom som har en politisk touch på populärkultur eller tvärtom. Det finns några hyfsade skribenter, som Andres Lokko som kan ha jäkligt klarsynta politiska funderingar som bottnar i populärkultur. Det behövs dels de som sitter på sin kammare och funderar djupt. Och förmedlarna, översättarna.

Man kan jämföra sitt jobb med Foucaults panoptikon-koncept, men om man säger att det är som The Matrix då fattar folk direkt. Jag kommer ihåg när jag var i Argentina, killen som jobbade på vandrarhemmet jag bodde på jämförde sin arbetsplats med The Matrix. Det var en tankeställare. Det var Argentina också – hur ska man annars kommunicera med folk, man måste ha myter.

Absolut. Folk lyssnar på musik, läser böcker, går på bio… det är en kulturell överbyggnad som folk från andra delar av världen kan hänga upp diskussioner kring. Det funkar bra. All kultur är politisk i nån mening också. Det jag skriver är inte mer politiskt än nån som skriver i Dagens Nyheter eller någon som utger sig för att vara helt objektiv och saklig. Det är alltid utifrån ett politiskt perspektiv eller ståndpunkt. Det kanske bara inte är lika vanligt att nån har en socialistisk utgångspunkt och skriver om populärkultur.

Varför är det så mycket om skumraskaffärer och Steven Seagal i Högdalen Business School?

Skolan uppstod i en diskussion jag hade med Tarek om varför en del människor vi hade växt upp med, som inte ens hade gått i högstadiet, var helt grymma på att göra affärer och jättesnabba på att räkna ut priser och vikter. Otroliga affärsmän. Jättebra på matte, jättebra på marknadsföring, allt sån där. Och då funderade vi, var fan har dom lärt sig det? Det måste finnas en Business School för småhustlers, för folk som gör skumraskaffärer. Högdalen Business School, det är där dom gått allihop. Det finns ett hemligt institut där dom har utbildats. Och sen har det bara blivit något som hängt med. Jag hade en slogan: “Skumraskaffärer sedan 1967“. Sen går det bara av gammal vana. Det håller på att tappa lite… när jag bara gjorde grejer under avsändaren Högdalen Business School var det ännu tidigare. Det var som ett eget språk och ett framförallt ett bildspråk. Gärna reklambilder från 60-talet med amerikanska, ariska familjer som står på led och ler.

När jag startade skolan var jag väldigt inspirerad av Laibach och Neue Slovenische Kunst. Jag vet inte om du känner till dom. Slovenien har varit härskat av olika totalitära ideologier. Det var kommunistiskt under Tito, det var ockuperat av tyskarna under andra världskriget. Laibach lekte väldigt mycket med det totalitära formspråket. Dom lekte med den förhärskande ideologin i deras samhälle. Våran motsvarighet är inte en totalitär ideologi utan… när man växte upp på 80-talet var det Business och Magament som var den förhärskande ideologin.  Jag var sjukt inspirerad av Laibach och ville göra precis vad dom gjorde med sitt samhälles förhärskande ideologi, den totalitära… det ville jag göra som växte upp på 80-talet när yuppie-eran kom. Jag vill göra något liknande och pervertera den och göra den ännu mer öppet pervers än var den är. Laibach var mer nazister än nazisterna i deras formspråk, så jag ville vara mer ohämmat skrupelfri Business, och drog paraleller; småtjuvar är hyfsat hederliga gentemot riktiga affärsmän.

Det var som en ny litteratur, eller en blandning. Berättelsen.

Det finns en myt, det är det som hållit det vid liv såpass länge. Även om jag ytterst sällan gör något Högdalen Business School-relaterat. Det är lite som det Brecht-citatet: “Kritikern har svårt att se småborgaren i gangstern, eftersom han har så svårt att se gangstern i småborgaren“.

Har du sett den filmen, eller läst boken Gomorra? Den är väldigt mycket samma grej. Gång på gång, från olika vinklar hela tiden, så handlar det bara om profit. Det är ingen skillnad, det är samma ekonomiska system, det är bara att en råkar vara laglig och en olaglig.

Alla gangster-epos, från Gudfadern till Sons Of Anarchy, handlar om företagsimperium. Jag tror att Coppola sagt vid nåt tillfälle att han ville göra Gudfadern-trilogin som en metafor för den amerikanska kapitalismen.

Det är synd att gangsters och hustlers har sådan rebellstatus, för de är småföretagare…

Som inte har det vanliga skyddsnätet med domstolar och polis, så dom måste ringa nåt MC-gäng istället. Annars är det egentligen precis samma sak. Jag tror det är i boken Freakanomics som nån ekonom häpnas när han kommer på att en knarkhandlare, det är som om han driver ett företag. Han är helt förvånad.

Om man inte tänkt igenom den tanken, då ser man det som nåt annat, att det endast handlar om asocialitet. Det är bara asocialt drägg, galenskap och knark.

Det är kvalitet på leveranser, leverantörsskulder som ska in, räkna av, marknadsföring, nöjda kunder, missnöjda kunder, konkurrenter, bättre produkter, target marketing – som när kokainet kom till USA: filmstjärnor, rock-stjärnor.

Mar 022010
 

As mentioned before: Recife is Brazil’s New Orleans (not just in both cities being equally close to total social chaos) – the home of enormous musical innovation and weird Afro-American religions. This is mostly a thing of the past. Still, I see the world’s most futuristic tags here (I couldn’t find any of them googling, sadly, and a friend claimed that it’s plain stupid for a white-skinned, blue-eyed person to walk around with a camera here – just take my word for it; the letters are much more complex and cleverly put together than anything I saw when wandering endlessly, mouth-open amongst the rune-like letters of the pixadores of São Paulo). That the great hope in American Rap represents New Orleans and named his first EP Style Wars surely means something as well. Erik Davis came correct in his Dub, Scratch, and the Black Star, drawing a line from the carnivals of Brazil to the soundsystems of Jamaica and further on to the Style Wars of Philadelphia, Bronx, and so on.

Such style wars show up in various guises across the African diaspora, from the taunts and “disses” of rappers to the yearly carnival competitions of Trinidad and Brazil, when various roving “bands” try to top each other and woo the crowd with music, dance, and costume. As Lee Perry said, “Competition must be in the music to make it go.”

Olinda, neighboring town of Recife, reminds me of São Luiz do Paratinga, but it’s bigger, more beautiful, and the carnaval is much better. Chico Science grew up here and learned hiphop on these streets, moving from the James Brown-parties of his childhood to breakdance and rap. This is also where he died, in a car accident during the carnaval in 1997.

We can understand the carnival through Batailles as a social system against profits and accumulation. As Potlatch. But also as refusal of work. The carnival also struggles to preserve the unique North-Eastern Brazilian culture. It’s in this light we should see the aggressive commercialization of the Carnival in Recife.

Frevo: carnival music concentrated on metal section, bass, percussion, call and response. Much faster than the music I’m used to from São Luiz do Paratinga. Most of it too cheezy and carnivalesque for my tastes, but the 19 man strong Spok played a jazz-influenced frevo that blew my brain to bits.

I saw Siba e a Fuloresta twice; should have made that three shows. He reminded me of Fela Kuti, with the generous musical backup, the call and response-singing, the way that riffs and grooves float into each other unexpectedly, and very fittingly.

Otto and Cordel do Fogo Encantado were disappointments. Former membership in Nação Zumbi and Mundo Livre S/A doesn’t guarantee anything obviously, except a taste-free mess of beach rock and regional influences. The guys in Cordel do Fogo Encantado seemed to be nice people, and they delivered a very raw underdog story to the audience (that becomes extra powerful in Recife, the fourth worst city in the world talking quality of life, a place where the class struggles are intensified to the point of absurdity) – but as time passes I have less and less patience for music involving elements of theater, clowns and stand up poetry.

It feels wrong writing about the carnival as a musical event. It’s much more than that. For me it was more important to see the city itself and the north-eastern Brazilian culture. The people were as friendly as could be and the level of violence and general fucked-upness was at an admirable low. If you’re not too into maracatu, coco, frevo or ciranda then Recife perhaps is not the best place in Brazil for music. Not for clubs and shows. Not for bastard forms of modern dance music anyway. And not if you’re content with hitting up random spots in the tourist areas. The important musical activity always seem to take place outside of the center of the city, in spaces where you need to know people to get there. Adventurous hybrid scenes must have continued in Recife since the days of Chico Science. Somewhere. Perhaps I can get back to this in the future.

The musical highlight of the Carnaval was Nação Zumbi. A free show in the outskirts of Recife was a very different experience from the two times I saw them in São Paulo. People screaming every word to the songs and jumping up and down, about a meter up in the air. Sweating like in a sauna. The air turning into uncut electricity.

They have improved as musicians. Still, the start comes off stiff – perhaps because they play mostly post-Chico material. His intensity and idiosyncratic lyrics has left a hole in the group. But you can do nothing but admire and respect the way that the group have carried on after his death. Each album gives us new takes on the same musical problem: how to bring the fertility of the mangue-swamps into the information Society. When I go through old live videos at the Chico Science Memorial the day after I realize that in a way their sound was weaker in the beginning. The live recording of the title track of their first album is missing that weight that bulldozered right through me the night before. Just like with Kraftwerk their old material is not something to rush through live. They understand that they’re dealing with holy material that must be perfected and updated as much as new technology and improved skills will allow. And Jorge du Peixe’s deeper voice fits the message better. “From the mud to chaos, from chaos to the mud / A robbed man is never fooled again”.

Nação Zumbi can go on forever. Like Rolling Stones. Like Kraftwerk. I just hope that they tour and record more frequently than their German predecessors.

The longing for an intensified Style Wars. Also here, in the worlds of blogs. A problem, somewhat Scandinavian-centric (I’d like to imagine that the internet is used a at least a little bit different in other parts of the planet): exaggerated politeness, insufficient drive to make contact. Shyness and inwardness disguised as good manners. I thirst for a community beyond the screens and a day when techno party-organizers kick over each others speakers. Taliban Style Wars.
Mar 012010
 

Utomlands tänker jag ofta på Sverige. Det blir att man jämför med stället man är på och betraktar ens hemland ur ett större perspektiv, i mer allmäna termer: Varifrån kommer vi? Vad har förändrats? Vart är vi på väg?

Här är i Brasilien verkar saker och ting faktiskt peka uppåt, med oljefynd, stundade OS och fotbolls-VM, en ekonomi nästintill opåverkad av krisen, och en socialdemokratisk regering som vill utrota svälten och rensa upp i slummen. Detta medan man i Sverige föredrar att flörta med förmoderna, feodala förhållanden; ökad underdånighet, övervakning, främlingsfientlighet, fattigdom, och så vidare rakt ner i gyttjan som man för ungefär ett sekel sedan lyckades kräla upp ur.

Jag har för mig att det ganska snart sker någon slags omröstning som avgör vem som styr Sverige under de kommande fyra åren. Ryktet säger dock att det saknas vettiga alternativ. Och det viktiga, alltså hur produktionen och reproduktionen av det vardagliga livet ska gå till, verkar inte påverkas i någon större utsträckning.

“Högern kör över arbetarklassen på utsidan,
och
Lars Nylén kör över dom på insidan.
Fittorna vill att det ska svida.
Det är lätt att vara sadist om man aldrig fått lida.”

Ännu en gång är det i musiken som nyheterna förmedlas (eftersom “det som ännu inte kan sägas, möjligen kan sjungas” (eller i det här fallet, rappas)). Tillsammans med ett fåtal bloggar är det i min mening Kartellen som bäst har tecknat historien om ett förändrat Sverige. Allt från FRA till försämringar i försäkringskassan träder fram i deras musik. Men framförallt hjälper de oss med något väldigt viktigt, nämligen att förstå hur kriminalitet och utanförskap fungerar. De anlägger det helhetsperspektiv som är så viktigt men som alltid är frånvarande i massmedia och i politikernas föreställningsvärld.

Ett hårdare samhällsklimat skapas inte främst genom enskilda människors brottsliga handlingar, men genom de politiska reformer som främjar sådant asocialt beteende. Men det är individen som ställs inför rätta, aldrig systemet.

Liberala reformer lovar oss MER frihet, men ger oss endast MINDRE socialdemokrati. Om man skär ner anslagen till social verksamhet som ex. fritidsgårdar så leder inte detta till att kidsen får ökad frihet att själv skapa sin vardag. Det innebär bara att liberalerna i praktiken lägger ut denna sociala verksamhet på andra grupper. Grupper som är oskiljaktiga från liberal politik och som alltid är redo att ta över.

Genom ett intensifierande av socialdemokraternas nedskärningspolitik har högern sått fröna till olika sorters gängverksamhet och en morgondagens maffia. Och det enda botemedlet de känner till är olika versioner av kontrollsamhället. På introt till Kartellens senaste mixtape ställs en relevant fråga:

‘”Håller vi på att skapa nånting som vi ännu inte har?”

Switch to our mobile site