J.G. Ballard – Skändlighetsutställningen

Det finns en nackdel med J.G. Ballards “komprimerade romaner” – de fungerar oftast inte. Historieskelettet saknar kött, bendammet bärs bort av vinden. Läsningen lämnar sällan något kvar.

De stycken i Skändlighetsutställningen som trots allt träffar målet är de som främst drivs av idé- och formmässig konceptualitet, som Varför jag vill knulla Ronald Reagan och den briljanta Jarry-parafrasen Mordet på John Fitzgerald Kennedy sett som en biltävling i nedförsbacke. Symptomatisk nog är också Ballards kommentarer ibland mer intressanta än novellerna.

Anledningen till att Cronenbergs filmatisering av Crash (vars fragmentariska embryo återfinns i Skändlighetsutställningen) är så sömnig är att han gör sig mycket bättre med egna manus än adaptioner, snarare än att det här inte är potentiellt högexplosiv filmmytologi. Tillsammans med Burroughs tillhör Ballard de väldigt få som kan få ihop hypermodern prosa på ett anständigt sätt.

  1. Anonymous:

    Själv älskar jag denna “Atrocity Exhibtion”. Många av kapitlen (= novellerna) är vackra, inga explicita “grymheter” (atrocities) driver dem.

    En bok för den som gillar tajt prosa. Annars finns ju tegelstensromaner och all sån där vanliga narrativ dynga, för den som föredrar sånt…

    Har själv recenserat “The Atrocity” på etiketten “Ballard” på Svenssongalaxen. Går ej att länka här så jag får säga så här istället.

    /svensson

  2. runkbaset:

    Jag vill inte utesluta att även jag en dag kommer älska denna bok. Mycket är smart och förvånansvärt fräscht. En bok som på sitt sätt saknar jämlikar (så långt jag vet).

    Visst är många kapitel vackra… men för det mesta fick jag inte ut något av läsandet av de typiska Ballardianska stämningarna, inget som stannade kvar, snarare gled det undan i otydlighet… en del kapitel däremot, träffar som ett baseball-trä i huvudet.

    Kanske behöver jag läsa om? Långsammare? Snabbare?

    Tack för en värdefull kommentar. Ballard kommer jag att återvända till – bara något sådant som hans klartänkta uppskattning av Mondo-genren!

    http://www.ballardian.com/jg-ballard-on-mondo-films