Jan 062008
 

Brasilien är identiskt med USA.

São Paulo är New York, med sin industri och stress.

Rio de Janeiro är Los Angeles, mer avslappnat, mer strandraggare, med bergmoln av elektricitet över de gröna kullarna och radiomasterna som leder skeppen mot hamnarna, stränderna, horhusen, kokainslummen. Rio är staden där stjärnor föds och mördas, centrum för brasiliansk film, och hem för Globo, världens tredje största TV-nätverk.

Brasilia är likt Washington DC – proppfyllt med ockult arkitektur och ockult stadsplanering.

  3 Responses to “En kort jämförelse mellan Brasiliens och Förenta Staternas städer”

 1. En handelsstad, en kulturell stad och en politisk. Frej, Oden och Tor; laborator, orator och bellator.

  Alltså bönder, präster och krigare, varje stad präglad av en av de gamla stånden, de där som inte lär finnas längre – men vissa mönster dör aldrig.

 2. Sant, vissa mönster dör svårligen. Tänkte på det igår, när jag försökte komma underfund med varför svenskar är så tillknäppta, relativt sett. Är det Luthers fel, eller har det mer att göra med klimatet?

  SP:

  En viktig skillnad i det första exemplet är att Manhattans stränga, organiserande rutnät med numererade gatunamn är helt olikt São Paulos sprawl-natur. 80% av Brasilien är självkonstruerat, utan stadsplanering (i Sverige borde samma siffra lägga sig under en procent).

  En del påstår att staden har ett center, men för mig har det varit omöjligt att upptäcka. Var du än befinner dig, känns det som du är bra bit vänster om centrum. Stadskärnorna är uppsplittrade och finns överallt. Det faktum att det tar flera timmar att ta sig från en sida av centrala São Paulo till den andra, visar att det inte rör sig om en stad, men flera. Det är en kollapsande stad, “a slow motion class-riot” där det sociala kontraktet är sönderfrätt och nya, skrämmande samlevnadsformer allt tydligare tecknas.

  RJ:

  Här råder inbördeskrig, som en otroligt framgångsrik action-rulle konstaterade. Kokainkrig. Klasskrig.

  Men vilken underbart vacker stad, fantastisk djungel och underbara stränder ryms inom stadskärnans gränser, och arkitekturen är det bästa av södra Europa blandat med djärvt sydamerikanskt nytänkande, och det bästa av brasiliansk musik har sprungit ur denna metropol.

  BRASILIA:

  Det ockulta i denna stad hämtar näring från de religionsförsök som frodas i dess utkanter (New Age, UFO-kulter, nygrekiskt). En genomplanerad, fotgängarfientlig stad, och självklart, en bisarr utopi som krockat med den bistra verkligheten.

  I DC är det ockulta mestadels frimurarreferenser. Man kan spendera månader med att leta upp alla dessa esoteriska symboler i stadsplaneringen på Google Earth.

  Men glöm inte att den amerikanska huvudstaden antagligen också har landets kraftigaste voodoo-scen.

 3. En fjärde jämförelse:

  Recife och New Orleans.

  Huvudstäder för svart musik, karnevaler och afro-amerikanska religioner i respektive land.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site