Dec 212006
 

Cappadonna knäcker Our House, vilket förtjänar ett Cappadonnas tolvstegsprogram.

01. Pete Rock f. Tragedy Khadafi, Cappadonna & Sticky Fingaz – Strange Fruit
02. Capone N’ Noreaga f. Tragedy Khadafi – T.O.N.Y.
03. Big Pun f. Noreaga – You Came Up
04. Fat Joe f. Raekwon, Armageddon & Big Pun – Firewater
05. Raekwon & Ill Bill – Thousands To M’s (Scram Jones)
06. Kool G Rap f. Scram Jones – Heavy Metal
07. Kool G Rap feat. Ice Cube, Scarface & Bushwick Bill – 2 To Da Head
08. Ice Cube – Who’s Da Mack (The Bomb Squad)
09. Rakim – Know Da Ledge (The Bomb Squad)
10. Big Noyd f. Prodigy & Rakim – Hoodlum
11. Mobb Deep f. Big Noyd, Raekwon & Ghostface – Right Back At You
12. Ghostface Killah f. Method Man, Redman & Cappadonna – Buck 50

Hiphop står ensamt med sitt betonande på musikaliskt samskapande. En liknande associativ övning skulle bli svår med rock- eller pop-musik. Jazz-musikens jam-sessions har sitt att säga om det kollektiva, men i hiphop har insatser på fler nivåer – vem skrev text, vem spottade, vem drog refrängen, vem producerade, vem mastrade, vem remixade?

Citerande, lån av jargong, hyllningar, inscratchning av röst i refrängen – ett refererande till traditionen finns med hela tiden.

I traditionell skönlitteratur funkar samskapandet sällan något vidare (med Sterling-Gibsons The Difference Enginge som ett i raden av dugliga undantag). För mycket av asocial flykt och illusioner om originalitet och personlighetssärdrag finner vi här.

Författaren gömmer sig vid skrivakten, men är inte ensam i skapandet. En enskild hjärna som källa till ett framstående dokument om vår värld är en naiv bild.

Inspiration är dina samlade intryck som börjar klia. Dina? Vem gav dig äganderätten till världens historier, idéer och stämningar? Myten om ensamskapandet av mästerverk passar utmärkt in i en värld vars mest grundläggande myt är ensamskapandet av rikedomarna.

Författaren tror hon har arbetat hårt för att framställa sina litterära skatter. Det hon lyckats med är att öppna upp sig för underjordiska strömmar som för med sig ädelstenar från kulturarvet, och även den värld vi inget vet om. Ett fält har skapats där vi kan komma i blind kontakt med skapelsens skapelseenergier. Människan är här högst ett verktyg.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site