Jun 122006
 BAKIFRÅN

Vad som först verkar varan en klagan över tidens förfall…

“I varje klass man numera har ett klassknull
Hasch och saft och rök och bullar
Lärarn lärarinnan knullar…”

… visar sig vara ett erkännande att sederna är vad dom varit och att tiderna är fallna sedan länge.

“Gustav tredje nobba tjejer
Han istället tog lakejer
Bakifrån! Bakifrån…”

En schlager-stänkare i krysset.

JAG ÄR KÅT, NU VILL JAG KNULLA

Det här Shirley Basset-kompet är så mjukporrigt och fulflärdigt det går, med sköna stick på gitarren och fin salongkänsla. Det här ett 70-tal där heltäckningsmattan är utan fläckar, drinkarna kallt mixade och kärleken fri.

Men den samhälleliga smutsen lurar under ytan. En vän tolkar det som så, att vår näktergal faktiskt låter ljuda en prostituerads förklädda klagan, och inte nåt kåtglatt kvinnor-kan-knullnummer. Det här handlar samtidigt om det mörka 70-talet, och dess sjaskiga, snuskiga bakgator där folk får fara illa.

NÄR ATOMBOMBEN FALLER, SKÖNT-STÖRTSKÖNT

Det här är kallet… inte bara från den svenska naturen, utan den mänskliga naturen. Skogsdungen och landsvägen ser ut som flykten från inte bara atombombsvansinnet (som plågade världen med nyhetens skärpa vid denna tid) och trafiklagens långa arm, utan från vardagskrampen och den civilatoriska dödtiden i stort, en flykt till “en kasse öl” och att ligga i skogen och knulla.

***

De här dunderhitsen hittas på Bordellmammas dotter, vilket kan förklara varför det ligger en sån mästeverkstatus över kompositionerna – först här, i det småskaliga, krasst kommersiella sexschlagerslagget, långt in på småtimmarna, kunde Bode breda ut sin genialitet på riktigt.

Det här är mannen som jammade med Charlie Parker på sundsfärjan. Han har sex-rhymes for days.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site