Jan 272006
 

H:ström förlag och Stefan Whilde levererar en ny Strindberg-biografi – En skandalskrivare i nattrock och kalsonger. Alla snaskigheter ska med, bl a ska det skrivas om “mannen som ville äta sköldpaddssoppa ur en klosett”, vilket låter lika vackert som “det oväntade mötet mellan en symaskin och ett paraply på ett operationsbord”, osv. Man kan även hoppas att hans roll som internet-pionjär uppmärksammas.

Strindberg trädde in i det offentliga rummet när han fick sin debutroman Röda rummet publicerad efter att ha först postat den på Usenet (paralleler till 50 cent vs. mixtape-cirkusen och indy-pöp-skvadronerna vs. fildelningsnätverken dras medan jag skriver). Hans intensiva bloggande är mindre känt, kanske för att det var där han, okaraktäristiskt nog, brukade vifta med vit flagg då motelden i tidningarna blivit övermäktig. Denna ryggradslöshet är den verkliga anledningen till att vår störste författares roll som anarko-futurist och data-extremist fallit i glömska.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site