Mar 092005
 

Skandalförfattaren och nazistsympasitören Gustaf Ericsson gjorde sig omöjlig överallt. Två månader efter andra världskrigets utbrott ger han ut en roman på eget förlag om sina upplevelser under inspelningen av filmen Panik – och döper den till “Hitler skjuts kl.24!” (titeln har inget att göra med innehållet). På så vis hade Ericsson ordnat så han blev totalförbjuden i Tredje riket också, vilket visar på att han var en sån där älskvärd figur – “som aldrig vet vad som är bäst för sig själv”.

Nikanor Teratologen:

“När Céline någon gång under hösten 1943 till Otto Abetz’ bestörtning under en middagsbjudningpå tyska ambassaden (vad fan hade han där att göra?) till synes på fullt allvar hävdar att den riktige Hitler är död och har ersatts av en falsk judisk dubbelgångare som planlägger världsjudendomens triumf, så bevittnar den uppmärksamme i själva verket en skarpt hållen radanmärkning till den segslitna process en obsolet idealist skulle kunna kalla människoandens frigörelsesträvan. Fräckhet, trots, oberoende!”

Mannen som kom tillbaka från de döda är inte bara ett fascinerande personporträtt – för att återge Ericssons livsförlopp är det nödvändigt med en resa genom delar av den svenska historien som knappast nöttes sönder på historielektionerna – “Boken sprider ett delvis nytt ljus över den svenska nazismen, Torsten Kreugers pro-tyska sympatier, Haijbyaffären och de militära kupplanerna mot samlingsregeringen.”

Boken har även en hemsida, där man bl a kan läsa att Ericsson som ung var på luffen i Amerika med ingen annan än 91 Karlsson.

***

Vill man läsa mer om svenska skandalnazister rekommenderas Herre i frack, boken om Johnny Bode.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Switch to our mobile site